top of page
Search
  • Writer's pictureMex Ackermans

ILGA EUROPE

Updated: Jun 8, 2022

ILGA Europe is een Europese organisatie die staat voor gelijke rechten voor lesbische, homo, bi, transgender- en intersekspersonen. Het is een drijvende kracht achter politieke, sociale en juridische verandering in Europa en Centraal Azië. Ze streven naar een wereld waar vrijheid, waardigheid en volledig genot van mensenrechten worden beschermd en gegarandeerd voor iedereen, ongeacht hun feitelijke of vermeende seksuele geaardheid, genderexpressie, genderidentiteit en geslachtskenmerken. ILGA Europe staat voor “International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association Europe”.

De drie belangrijkste gronden van het werk van ILGA Europe zijn:

Pleiten voor mensenrechten en gelijkheid voor LHBTI+’ers op Europees niveau

Dit wordt gedaan voor organisaties als de Europese Unie, de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). In het bijzonder met betrekking tot asiel, haatmisdrijven en haat zaaien, onderwijs, werk, gezin, vereniging en meningsuiting, wettelijke gendererkenning en lichamelijke integriteit.

Strategische procesvoering

Dit wordt gedaan door middel van Europese rechtbanken om de rechten van LHBTI+’ers te bevorderen. Dit is in de meeste gevallen onderdeel van een bredere pleitcampagne. Het inzetten van Europese rechtbanken om te zorgen voor volledige erkenning en implementatie van mensenrechten voor iedereen – ongeacht hun seksuele geaardheid, genderidentiteit of geslachtskenmerken – is een van de belangrijkste werkmethoden van ILGA Europe om volledige gelijkheid voor LHBTI+’ers in Europa te bereiken.

Versterken van de LHBTI+-beweging in Europa en Centraal Azië

Dit wordt gedaan door het geven van trainingen en ondersteuningen aan lid-organisaties en andere LHBTI+-groepen op het gebied van belangenbehartiging, fondsenwerving, organisatieontwikkeling en strategische communicatie.

Daarnaast stelt de ILGA Europe sinds 2009 elk jaar een ranglijst op van 49 Europese landen. Deze lijst is gebaseerd op de LHBTI+ gelijkheidsrechten en het beleid daarvan. Deze lijst wordt Rainbow Europe genoemd (Regenboog Europa). In 2022 staan Malta, Denemarken en België in de top drie van de ranglijst. Bulgarije, Roemenië en Polen staan momenteel op de laagste plekken. Nederland staat op dit moment op de dertiende plek, dat is één plek lager dan vorig jaar. Vorig jaar stond Nederland namelijk op de twaalfde plek. Het zakken in de rang zit hem in Nederland niet zo zeer in het feit dat het iets verkeerd doet, maar meer dat het stagneert en dat andere landen zoals IJsland, Montenegro en Zweden meer maatregelen nemen omtrent de acceptatie met betrekking tot LHBTI+-rechten. Daarnaast kan het ook verklaard worden doordat Nederland nog altijd nauwelijks wettelijke bescherming biedt aan transgender personen.

Wat houdt Hate Crime en Hate speech nou precies in?

Vertaald naar het Nederlands betekent het haatmisdrijven en haat zaaien. Dit wil zeggen dat mensen die behoren tot de LHBTI+ community verbaal en fysiek worden gediscrimineerd omwille van hun seksuele geaardheid, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Bijvoorbeeld een koppel dat bestaat uit twee mensen van hetzelfde geslacht dat in elkaar wordt geslagen of uit wordt gescholden omdat ze samen hand in hand over de kade lopen. Er gelden in Nederland ook nog geen expliciete grondwettelijke verboden op LHBTI+-discriminatie.

Middels onze blogs en onze twitterpagina hopen wij wat meer ‘awareness’ te creëren wat betreft de acceptatie rondom de LHBTI+ community.

15 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page