top of page
Search
  • Writer's pictureXenna Biesmans

Hate crime & hate speech in het nieuws

Updated: Jun 9, 2022

De laatste paar jaar zien we het steeds meer voorbij komen in het nieuws. Personen worden lastiggevallen, mishandeld en in enkele gevallen om het leven gebracht vanwege hun geaardheid. In het nieuws en interviews komt ook naar voren dat personen van de LHBTI+ community, vaak niet hand en hand over straat durven lopen vanwege hun eigen veiligheid. Zo is in het nieuws te lezen dat er sprake is van verschillende chatgroepen met honderden leden die aanzetten tot haat tegen de LHBTI+ community. Er wordt in de chatgroepen een hoop geld geboden met bedragen van honderden euro’s voor het aanpakken van personen die zich verenigen met de LHBTI+ community. Denkend dat Nederland een veilig land is voor de LHBTI+ community, is achterhaald. Wanneer je verschillende nieuwspagina’s bekijkt, zie je veel ‘homohaat’ berichten. De berichten en de strekking hiervan zijn uiteenlopend. Een aantal voorbeelden van de kopjes zijn:

  • ‘Verdachte van moord op vier homoseksuelen in Spanje meldt zich bij politie’

  • ‘Openlijk homoseksuele voetballer Cavallo meldt homofobie in stadion en online’

  • ‘OM betreurt niet-ontvankelijkheid vervolging gaybrapad Leiden’

  • ‘Onzeker of Leidse studenten worden vervolgd voor vernielig gaybrapad’

  • ‘Verdachte aangehouden voor mishandeling homopaar Amsterdam’

  • ‘OM vervolgt mannen die anti-homoflyers uitdeelden in Amsterdam’

  • ‘Utrecht neemt motie aan tegen homohaat’

  • ‘Florida pakt Disney status af na verzet tegen antihomowet’

  • ‘Verstoten door gelovigen, toch gaf lesbische Mirian kerk niet op’

  • ‘Nigeriaanse lesbiënne overgoten met kokend water in het asielzoekerscentrum’

Dit zijn een aantal krantenkoppen met betrekking tot de hate crime & hate speech in het nieuws. Er is uit op te merken dat de LHBTI+ gemeenschap vaker negatief in het nieuws treedt, dan positief. Er valt echter wel te concluderen dat verschillende instanties en personen hier iets aan willen doen en dat een groot deel hiervan tegen de ‘homohaat’ is.

KRO-NCRV lanceert een social media-campagne #Spreekjeuit. Het voetbal en de LHBTI+ community is een ingewikkelde combinatie in Nederland, de KRO-NCRV wil hier iets aan gaan doen. Het is mede gericht aan de homofobe spreekkoren, zoals de bekende ‘Alle Duitsers zijn homo’. Middels de hashtag #Spreekjeuit laten verschillende oud-internationals en trainers zich in video’s horen over homofobie in de voetbalwereld. Deze filmpjes en foto’s verschijnen op verschillende platformen, zoals het populaire en welbekende TikTok, Youtube, Instagram en Facebook (META). Bekende namen die zich hierbij hebben aangesloten, zijn (oud-voetballer en trainer) Rafael van der Vaart, (verdediger) Stefan de vrij en (oud-Oranjeleeuwin) Anouk Hoogendijk.

Naast deze campagne zijn er gelukkig nog meer personen en instanties die zich geroepen voelen om iets voor de LHBTI+ community te betekenen. Het is opvallend dat dit minder vaak in het nieuws is terug te zien. Het wordt dan merendeels in verschillende programma’s of social mediakanalen gedeeld. In het nieuws komt voornamelijk de negativiteit rondom de community naar voren. Echter is de GayPride in Amsterdam, wel altijd met veel liefde en enthousiasme in de kijker gezet op de verschillende nieuwskanalen. Het feest wordt altijd groot gevierd op de grachten in Amsterdam en het heeft ook erg veel animo. Personen komen van over de hele wereld om deze dagen een groot feest te vieren die deze groepering ondersteund. Het feest trekt niet alleen maar personen aan die zich aansluiten bij deze community, maar het merendeel is aanwezig voor het feest en de indrukwekkende entourage die dit feest met zich meebrengt.

Concluderend is het nieuws merendeels negatief met betrekking tot de personen die zich aansluiten bij de LHBTI+ community, maar er is wel te zien dat veel instanties en personen opstaan voor de LHBTI+ en er alles voor doen om de community toegankelijk te maken. Ze proberen de community niet alleen toegankelijk te maken, maar vragen tevens voor acceptatie en respect.

16 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page